MÜJDE! Türk Prof. Covid 19'u izole etti
MÜJDE! Türk Prof. Covid 19'u izole etti... Türk Viroloji uzmanı Prof. Dr. Aykut Özkul'un Covid-19 virüsünün izolasyonunu başardığı açıklandı.

03 Nisan 2020 - 17:27 - Güncelleme: 03 Nisan 2020 - 17:37
Daha önce Kırım Kongo virüsüne karşı aşı üreten Prof. Dr. Aykut Özkul'un Covid 19 çalışması, bilim çevresinde büyük sevinçle karşılandı.
Türk Veteriner Hekimler Birliği, resmi açıklaması şöyle;
Tebrik ve Teşekkür
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve A.Ü. Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul, COVID-19 hastalığına karşı serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan Sars CoV-2 virüsünün izolasyonunu başarı ile gerçekleştirmiştir.
Son derece önemli ve sevindirici çalışmasından dolayı Sayın Hocamızı ve ekibini kutluyor, teşekkür ediyor, bundan sonraki süreçte başarılar diliyoruz.
TVHB MERKEZ KONSEYİ
Prof. Dr. AYKUT ÖZKUL kimdir?
Aykut Özkul, 1965 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul’da başladığı ilköğrenimin Ankara’da tamamladıktan sonra ortaokul ve liseyi de Ankara’da bitirdi.
1982 yılında kazandığı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden “Veteriner hekim Unvanı” ile 1987 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Viroloji alanında başladığı Doktora eğitimini 1992 yılında bitirerek “Bilim Doktoru” unvan ve yetkisini aldı.
Dr Özkul, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji anabilim dalında 1992-1996 yılları arasında Dr. Arş. Gör. Pozisyonunda çalıştı. 1996 yılı Ekim ayında Doçent unvanını aldı.
1999 yılında Ocak-Kasın ayları arasında Amerika Birleşik Devletleri Kansas Eyalet Üniversite’sinde Prof. Shafiqul Chowdhury’nin araştırma ekibinde “Ziyaretçi Bilim İnsanı” olarak çalıştı.
Aykut Özkul, 2003 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalında Profesör kadrosuna atandı.Dr Özkul, 23 yıllık meslek hayatı boyunca birçok insan ve hayvan virusu üzerinde araştırmalarda bulundu.
Viroloji anabilim dalı öğretim üyesi olarak insan ve hayvan herpesvirusları, morbillivirusları ve arbovirusları üzerinde ekibi ile birlikte araştırmalarda bulunmaktadır. Temel araştırma konusu olarak bahsedilen viruslara ilişkin moleküler epidemiyoloji ve vaksinoloji (aşı geliştirme) uygulamaları ön sıralarda gelmektedir.
Araştırma grubu olarak 2007 yılında yerel uygulamalar uygun ilk rekombinant BHV-1 “Marker” aşısını geliştirmiştir. Morbillivirus araştırma alanında ise ters genetik uygulamaları ile modifiye edilmiş Küçük Ruminant Vebası Virusu’nun (Peste des Petits Ruminantns Virus, PPRV) memeli türleri için bir vektör yapı olarak kullanım alternatifleri araştırılmaktadır.
Prof. Dr. Özkul, son yıllarda özellikle bölge için önemli halk sağlığı problemlerinin sorumlusu olarak tespit edilen bazı arbo-(Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus ve West Nile Virus) ve robovirusların (Hantavirus) moleküler epidemiyolojisi ve tanısal sistemlerin geliştirilmesi konularında çalışmalar yapmaktadır.
Aykut Özkul uluslararası endekslerce taranan ve hakemli 75’den fazla makalenin yazarı olup çok sayıda ulusal ve uluslar arası toplantıda bildiriler sunmuştur. 2007 yılı Türk Veteriner Hekimleri Birliği “Bilim Ödülünü” ve 2011 yılında “Novartis Bilim Ödülünü” alan Prof. Dr. Özkul evli ve 2 kız çocuğu babasıdır.




Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve A.Ü. Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul

Bu haber 9832 defa okunmuştur.
YORUMLAR
-
4 yıl önceTebrikler meslekdaşım a . Bir veteriner hekim olarak gurur duydum . Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara zoonoz adı verilir ve bunlarında sayıları 200 ün çok üzerindedir. Ve bu bakışla Veteriner hekim bir taraftan hayvan sağlığı diğer taraftan insan sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir. Arkadaşlarıma ve sağlık personeline bu uğraşta başarılar dilerim.
FACEBOOK YORUMLAR