Hendek ve Akyazı'da izin vermediler, gözler Geyve ve Pamukova'ya çevrildi

Yaylalara izin verilmeyince rotayı oraya çevirdiler! Pamukova ve Geyve'ye 12 rüzgar türbini dikecekler...

Hendek ve Akyazı'da izin vermediler, gözler Geyve ve Pamukova'ya çevrildi
20 Nisan 2025 - 11:35 - Güncelleme: 20 Nisan 2025 - 11:46
Sakarya'nın en yüksek noktası ve doğal güzelliği olan Dikmen yaylası ile çevresinde rüzgar enerji santrali (RES) projesi hazırlayan Doğan Holding bünyesindeki Galata Wind Enerji A.Ş., bu başvurusu kabul edilmeyince bu kez Pamukova ve Geyve dağları için proje hazırladı. 

Doğan Holding bünyesindeki Galata Wind Enerji A.Ş., iki yıl önce Sakarya'nın Akyazı ile Hendek ilçeleri kesişiminde bulunan Dikmen, Çiğdem, Turnalık ve Kındıra yaylaları üzerinde Kurtuluş RES adını taşıyan 10 rüzgar türbini ve elektrik depolama tesisi bulunacak santral kurmak için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı. 50 MWm / 50 MWe - 50 MWe / 50 MWh EDT gücündeki türbinlerden birinin Dikmen yaylasının tam ortasına yerleştirilecek olması bölge halkının tepkisini çekmişti.

YAYLALARA İZİN VERİLMEDİ!
Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bağlı Orman Genel Müdürlüğü, ÇED başvurusuyla ilgili yapılan incelemede "ÇED görüşüne konu saha içerisinde planlanan türbin alanlarının tür çeşitliliği bakımından korunması gereken ve muhafaza altına alınması gereken alanda bulunduğu, yaylak ve otlak alanda olduğu" ve benzeri gerekçelerle projenin uygun olmadığına yönelik rapor hazırladı. Bu rapor doğrultusunda Galata Wind şirketinin ÇED başvurusu iptal edildi.

AKÇAY BARAJININ HEMEN YANINDA
Yaylalara izin verilmeyince rotayı oraya çevirdiler! Pamukova ve Geyve'ye 12 rüzgar türbini dikecekler...
Sakarya'yı gözüne kestiren şirket şimdi ise Pamukove ve Geyve ilçeleri arasındaki bölge için proje hazırladı. Pamukova ve Geyve İlçelerine bağlı; Mesruriye, Ağaçcılar, Eskiyayla, Kazımiye, Şahmelek, Melekşesolak ve Melekşeoruç Mahalleleri sınırlarında kalan bölge için önlisans ve EPDK tarafından tadil kararı alan firma yeni bir ÇED başvurusu dosyası hazırladı. Söz konusu proje ayrıca Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Akçay Barajının da yakınında bulunuyor.

1 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE YATIRIM BEDELİ
Buna göre; 1 ha alanda ve 50 MWm / 50 MWe Enerji Depolama Tesisi ve (7x4,25 MWm/4,25 MWe)+(5x4,05 MWm/4,05 MWe) gücünde toplam 12 adet rüzgar türbini kurulması, 200.000.000 kWh/yıl elektrik üretilmesi ve Sapanca TM’ ye bağlantı yapılması planlanlandı. 1.085.000.000 TL (1 milyar 85 milyon TL) yatırım bedeli öngörülen projenin işletme süresinin 49 yıl olacağı belirtildi.

İTİRAZI OLANLAR VALİLİĞE BİLDİREBİLİR
Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Sakarya Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebileceği duyuruldu. (medyabar.com)
Bu haber 590 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum