Geyve'deki o taş ocağı genişleyecek

Geyve'de vatandaşın dinamit patlamalarının neden olduğu sarsıntı ve toz şikayetiyle gündeme gelen taş ocağının üretim alanı genişletilecek. Firmanın başvurusuyla ilgili "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

Geyve'deki o taş ocağı genişleyecek
03 Şubat 2021 - 12:44
"BİTMEYEN KÂBUS!"

Geyve'ye bağlı İhsaniye Mahallesi'nde İnci Grup tarafından 2005 yılında kurulan taş ocağı, geçtiğimiz yıl eylül ayında gündem oldu. Taş ocağına 130 metre mesafede yaşayan mahalle sakinleri, dinamit patlamalarından kaynaklanan ses ve sarsıntılar ile çevreye yayılan toz nedeniyle açıklama yaptı. Vatandaşlar, geçimlerini sağladıkları tarım ve hayvancılık faaliyetlerini artık yapamaz hale geldiklerini söyledi. Yenihaber'in "Bitmeyen kâbus!" başlığıyla manşetten duyurduğu haber, FOX TV'deki İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programında yer alınca ulusal gündeme de taşındı.

VALİ'YE ÇIKTILAR

Daha önce de defalarca şikâyet dosyaları hazırlayan mahalleli, seslerini duyurduktan sonra CHP İl Başkanı Ecevit Keleş ile birlikte Vali Çetin Oktay Kaldırım'ı ziyaret etti. Bölge sakinlerinin şikâyet dilekçesini bizzat teslim alan Vali Kaldırım, en kısa zamanda bölgeye giderek sorunları yerinde inceleyeceğini söyledi. Firma sahipleri Ali İnci ve Halit İnci de şikâyete neden olan konularla ilgili önlemlerin arttırılacağına yönelik açıklamalar yaptı. Eski Milletvekili Ali İnci, konunun haber olmasından bir ay önce bölgeye giderek mahalle sakinlerinin istediği tedbirleri aldıklarını söyledi.

ÇED BAŞVURUSU

Ancak firma geçtiğimiz ay, üretim alanını genişletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu sundu. Valilik de projeyle ilgili "ÇED gerekli değil" kararı verdi. Buna göre 95,92 hektarlık proje sahasının 0,93 hektarında yaptığı üretimi, 2,55 hektar üzerinde yapacak. Yıllık üretim kapasitesi ise değişmeyerek 1 milyon ton olarak kalacak. Firmanın ÇED başvurusunda "alan genişletme" gerekçesi, "Proje alanında topografyanın dik olması nedeni ile daha üst kotlarda çalışma zorunluluğu doğmuş ve sahadaki üretim çalışmalarının daha emniyetli bir şekilde yürütülebilmesi için..." ifadeleriyle yer aldı. Çalışma alanının genişleyeceği 1,62 hektarlık alanın 0,86 hektarlık alanı ormanlık alan vasfında bulunuyor. Firma, "ÇED gerekli değil" kararının ardından Orman Kanunun ilgili maddesine göre Orman İzin Dosyası hazırlayarak bu alan için gerekli izni de alacak.
(Sakaryayenihaber.com)






Bu haber 1687 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum