Geyve'de görüntülendi

Bağlarbaşı'nda objektife takıldı.. Havalar ısınıyor, doğa canlanıyor.. Geyve Bağlarbaşı'nda yaşayan doğa tutkunu Aziz Yavuz'un objektifine yakalanan oluklu kertenkele..

Geyve'de görüntülendi
27 Nisan 2021 - 00:35 - Güncelleme: 27 Nisan 2021 - 00:36
Her ne kadar korkmam diyenler olsa da, görüntüsü ile yılana benzeyen ancak bilim dünyasında oluklu kertenkele olarak tanımlanan sürüngenler kendini göstermeye başladı.

Havaların ısınmasıyla, Geyve'nin eski adı Yılanda olan ve yılanlarıyla meşhur Bağlarbaşı köyünde (mahalle) yılanlar ve kertenkeleler cirit atmaya başladı.

Bağlarbaşı ve Geyve Boğazı'nı karış karış gezen doğa dostu Aziz Yavuz'un objektifine takılan ve bilim dünyasında Oluklu kertenkele (Pseudopus apodus) olduğu iddia edilen 2 metrelik sürüngenin yakın çekimleri ürpertecek cinsten.. 

Oluklu kertenkeleler (Pseudopus apodus) 
Her ne kadar görünüş olarak yılanlara benzeseler de isimlerinden de anlayacağınız üzere yılan değil, kertenkele olarak sınıflandırılırlar. Kertenkele olarak sınıflandırılmalarının asıl nedenleri kulak deliklerinin olması ve göz kapaklarına sahip olmalarıdır. Gözlemlediğimiz bir diğer uzuvsuz kertenkele olan yılanımsı kertenkele (Anguis colhica) kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Oluklu kertenkelelerin gövdelerinin yarısını kuyrukları oluşturur. Sürüngen ve kuşların bağırsak çıkışı olarak adlandırılan kloaktan sonra asıl gövdeleri yerini uzun kuyruğa bırakır. Tehlike anında tıpkı diğer kertenkeleler gibi kuyruklarını bıraktıkları bilinmektedir. Kaybedilen kuyruk eskisi gibi rejenere edilebilir. Fakat unutulmamalıdır ki kuyruk çoğu kertenkele için besin ve yağ deposu olarak kullanılır. Kaybedilmeleri halinde ödenen bedel büyüktür. Hatta bazı örneklerde ölümcül olabilmektedir. Yine de bırakılan kuyruk adaptasyonu evrimsel ekonominin sıkı hesabından kurtulabilmiş, kertenkeleler arasında yayılabilmiştir. Ne de olsa yaşam her zaman bir şansı hak eder! 

Geyve.com / Özel Haber
Bu haber 4256 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum