Geyve'de doğa yürüyüşünde göktaşı buldu

İnşaat sektöründe müteahhitlik hizmeti veren iş insanı Şükrü Gözyuman Geyve'de hobi için çıktığı doğa yürüyüşü esnasında büyük bölümü toprağa girmiş vaziyette olan bir göktaşı buldu

Geyve'de doğa yürüyüşünde göktaşı buldu
19 Nisan 2021 - 13:07
Mart ayında  Geyve'de arkadaşlarıyla birlikte doğa yürüyüşü yapan  Şükrü Gözyuman bir kısmı toprağa girmiş vaziyette, etraftaki taşlardan çok farklı formda olan taşın dikkatini çekti. Taş kolleksiyonuna karşısı ilgisi olan Gözyuman, bulduğu taşın ağırlığının 24,4 kilogram olduğunu ifade etti. Şükrü Gözyuman, “Balık tutmayı, doğada gezmeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında doğada gezerken ilgimi çeken taşları toplamak da var. İlgimi çeken taşlar olduğu zaman büyük olsun küçük olsun topluyorum. Onlarla ilgilenmeyi seviyorum. Bir gün arkadaşlarla birlikte Sakarya’nın Geyve İlçesinde doğa gezisine çıktık. Orada doğada gezdiğimiz yerde bir gölet vardı. Göletin su çıkışını ayarlamak için daha önceden önüne yatay olarak bir kanal açmışlar. Ben de gezerken bu taşı gördüm. İlgimi çekti. Taşın sadece üst kısmı görülüyordu. Diğer büyük bölümü gözükmüyordu.  Baştan yumruğum kadar küçük bir parça sandım. Taşı alayım dedim ama alamadım. Taş yamaç kısımda, tahmini olarak toprağın 50-60 cm derinliğinde çok daha büyüktü. Taşı toprağın içinden çıkarmak için zorlayınca yamaçtan yuvarlanarak suyun içinde düştü. Taşı kaldırırken emsallerinden, diğer taşlardan çok daha ağır olduğu dikkatimi çekti.” dedi.

MIKNATISLA DENEMELER YAPTI
Rastladığı taşın renk olarak, yüzeysel olarak, şekil olarak ve ağırlığı olarak da farklı bir forma sahip olduğunu dile getiren Şükrü Gözyuman, “Taşı bulunduğu yerden alarak işyerime getirmeye karar verdim. Taşın bulunduğu yer yola uzun mesafedeydi.  Taşı işyerime getirdikten sonra meteor taşı olabileceğini düşündüm ve Youtube’dan konu ile ilgili videolar izlemeye başladım. İzlediğim videolardaki taşlara benziyordu.” ifadelerini kullandı. İzlediği videolarda göktaşlarına mıknatıs tutularak incelendiğini ifade eden Şükrü Gözyuman elindeki mıknatısla işyerine getirdiği taşın üzerine tutarak kendince deneyler yaptığını söyledi.

TÜBİTAK'A BAŞVURDU
Mıknatısın taşın farklı kısımlarında farklı çekim kuvvetlerine sahip olduğu gösteren Şükrü Gözyuman Gebze’deki MTA yetkililerle telefonla irtibata geçerek uzmanlardan doğada bulduğu taşla ilgili olarak Ankara ve Gebze’de bulunan TÜBİTAK’ta analiz yaptırabileceği bilgisini edindiğini söyledi. Taşı Gebze TÜBİTAK’a analiz için götüren Şükrü Gözyuman, “TÜBİTAK yetkileri taşı kendilerinin kesmediklerini bizim taşı keserek kendilerine teslim etmemiz gerektiğini söylediler. Henüz analizi yapılmış değil. Taşın bir parçasını kırdık. Kırılan parçanın iç yüzeyi diğer doğada topladığım taş formalarından çok daha farklı bir yapıda. Dolayısıyla elimdeki taşın büyük olasılıkla bir göktaşı olduğunu düşünüyorum.” dedi. (t54.com.tr)
Bu haber 2016 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum