Geyve'de deprem fayına kurulan barajda çalışmalar devam ediyor
Deprem fayı üzerine inşa edilen Doğantepe Barajı'nda çalışmalar devam ediyor... Sakarya Üniversitesi'nin "17 Ağustos Depremi ve Afet Çalışmaları" raporunda 1000 yıldır uyuyan Geyve fayının üzerinde bulunduğuna dikkat çekilen Geyve Doğantepe Barajı'nda çalışmalar devam ediyor. Devlet Su İşleri, barajdaki çalışmalar hakkında son durumu anlattı...
21 Haziran 2024 - 11:12 - Güncelleme: 21 Haziran 2024 - 11:13
Kuzey Anadolu Fay Hattı Güney Kolu, Sakarya'nın Geyve ilçesinden geçiyor. Gemlik körfezinden, İznik, Mekece ve Geyve üzerinden kuzey kola bağlanan Güney Kolu tarihte büyük depremlere yol açtı.
Geyve'de ise son büyük deprem 1065 yılında yaşandı.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi, 17 Ağustos 1999 İzmit-Adapazarı Depremi hakkında yapılan afet çalışmaları hakkında raporuna göre "Geyve ilçe merkezinin memba kısmında kalan ve yaklaşık 600 yıldır büyük bir deprem üretmemiş olan İznik-Geyve fay hattına 1,2 km mesafede yer alan Doğantepe göletinin kısmen veya tamamen yıkılması durumunda oluşabilecek taşkın riskleri, ekonomik zarar, etkilenebilecek yaklaşık nüfus tespit edilmiştir. İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Emrah Doğan tarafından yürütülen Harita Genel Komutanlığı Araştırma Projesi kapsamında İzmir ili Bergama ilçesinde yer alan Kestel Barajı'nın yıkılması durumunda oluşacak taşkın riskleri belirlenmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.
Sakarya Geyve Doğantepe Barajı’nda çalışmaların devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ‘Çalışmaları devam eden Sakarya Geyve Doğantepe Barajı’nın tamamlanması ile barajda depolanacak su ile 5.970 dekar tarım arazisinin sulanmasının sağlanacağını’ söyledi.
‘İş kapsamında gövde imalatının; ön yüz betonu imalatı ve parapet duvarı imalatı ile kret düzenlemeleri dışında tamamlandığını’ ifade eden Genel Müdür Balta, ‘Ön yüz betonu donatı ve beton imalatları çalışmaları devam etmektedir. 2024 yılı içinde gövde parapet duvarı ve kret düzenlemelerinin tamamlanarak su tutmaya başlanılması planlanmaktadır.
Temelden yüksekliği 53 metre ve su depolama kapasitesi 3,29 milyon m3 olan Sakarya Geyve Doğantepe Barajı’nın tamamlanması ile 2024 birim fiyatları ile dekar başına yaklaşık 10.000 TL Gelir artışı ve ülke ekonomisine yıllık 60 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir. ’ dedi. (medyabar.com)
Bu haber 1807 defa okunmuştur.
YORUMLAR
-
6 ay önceOldukça tehlikeli bir durum. Bu nasıl bilinmez, nasıl dikkat edilmez de böyle riskli bir yere baraj yapılır? yıkılırsa Geyve'ye yazık olur. Yıkılırsa yapılan masraf da suya kapılır gider. yazık değil mi emeğe, paraya, Geyve'ye? Bunları düşünen yok herhalde ama herkes alacağı paranın peşinde!
FACEBOOK YORUMLAR