Bayraktar: "Yanmış meyve ağaçları önümüzdeki yıl da ürün vermeyebilir"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ankara'nın Çubuk ilçesinde çiftçilerle bir araya geldi ve meyve ağaçlarında meydana gelen don hasarını yerinde inceledi. Bayraktar, zarar gören ağaçların sadece bu yıl değil, gelecek yıl da meyve vermeyebileceğine dikkat çekti.

"Son yılların en ağır don felaketini yaşıyoruz"

Bayraktar, son haftalarda etkili olan zirai donun ülke genelinde ciddi hasarlara yol açtığını belirterek, "Tarihin en büyük afetini yaşıyoruz. Son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerini gördük. Türkiye’nin tüm vilayetlerinde çok değişik ürünlerinde bu afetleri yaşıyoruz" dedi.

"Gövdesi yanan ağaçtan gelecek yıl da ürün alınamaz"

Zararın boyutlarına dikkat çeken Bayraktar, bazı bölgelerde ürün kaybının yüzde 80’e ulaştığını söyledi. "Ürünlerde yüzde 80’e kadar bir don olayı görülüyor. Bu afetin büyüklüğünü gösteriyor. Benim endişem de şu: Bu sene yanmış ama önümüzdeki yıl meyve tutar mı bu ağaçlar? Meyve ağaçlarının gövdeleri dahi yanmış. Bu önümüzdeki yıl bu ağaçların meyve tutmayacağını gösteriyor. Hem bu hem de önümüzdeki yıl çiftçimiz para kazanamazsa çok büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilir" ifadelerini kullandı.

"TARSİM adil olmalı, devlet çiftçinin yanında durmalı"

Bayraktar, sigorta sistemi TARSİM’in bu süreçte adil davranması gerektiğini vurguladı. "Burada TARSİM’e düşen görevler var. TARSİM’in çok hakkaniyetli hareket etmesini istiyoruz. Üreticiyi koruyan bir anlayışla adil bir şekilde davranmasını bekliyoruz. Devletten bir takım beklentilerimiz var. Devletimiz böyle bir zamanda çiftçimize yardımcı olmalı, arkasında durmalı. Ayakta kalmasını sağlamalı. Tarlada kalmasını sağlayarak sürdürülebilir üretimi gerçekleştirmesini sağlamalı. Çiftçinin tarlada üretmesini sağlamalı." diye konuştu.

"Çiftçilerin sayısı giderek azalıyor"

Açıklamasının sonunda sosyal güvenlik primlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçilerin sigorta kapsamından çıktığına dikkat çeken Bayraktar, şunları söyledi:

"Bu pirimler yüksek olduğu için sosyal güvenlik kapsamından çiftçimiz çıkıyor. Sosyal güvenlik kapsamındaki çiftçimizin sayısı 500 binin altına düştü. Daha da düşecek. Asgari ücret arttıkça ona bağlı olarak sosyal güvenlik primleri de artıyor. O zaman çiftçinin ödeme kabiliyetini kaybettiğini görüyoruz. Pirim desteği bekliyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız ile görüşeceğiz. Sosyal ve Güvenlik Bakanımız ile görüştük. O olumlu bakıyor. Hazine desteği olduğu için Hazine ve Maliye Bakanımızın ikna edilmesi gerekiyor."